Un oraș ca afară: cele 4 domenii care pot schimba radical viața în București și oricare alt oraș din România

de: Răzvan Băltărețu
09 02. 2021
Inquam Photos / Octav Ganea

Cât încă discutăm despre ce probleme au orașe ca București, Iași, Cluj sau Timișoara și Brașov, digitalizarea centrelor urbane se întâmplă. Chiar dacă pentru Capitală nu-i un plan serios în acest sens, sunt câteva direcții de care se poate ține cont.

O analiză publicată de The Economist în 2019 arăta că până în 2050 68% din populația planetei va locui în zone urbane, iar acest fapt pune presiune pe administrarea infrastructurilor urbane. Tehnologii ca Internet of Things (IoT), 5G, soluțiile de automatizare, inteligență artificială (AI) și algoritmi aferenți și analiză video avansată determină la nivel internațional, dar și la nivel național, reconfigurarea infrastructurii orașelor. Una dintre principalele teme este siguranța cetățenilor.

Cele mai sigure orașe au ca prioritate patru domenii cheie: digitalizarea, sănătatea, infrastructura și securitatea persoanelor.

Siguranța orașelor presupune și un plus de flexibilitate prin utilizarea de tehnologie și implementarea infrastructurii adaptate pentru integrarea ușoară a viitoarelor tehnologii, ceea ce garantează o sustenabilitate mai bună pe termen lung. Pentru cetățeni administrarea transparentă este esențială, iar administratorii orașelor ar trebui să comunice planurile pe care le au, precum și beneficiile pe care le implică aceste strategii.

Fiecare implementare pentru un oraș mai sigur trebuie să includă o funcție de control central, care permite accesarea datelor consolidate și emiterea de alerte în timp real pentru persoanele de decizie, echipele de intervenție și alte părți implicate în partea de securitate. Informațiile vizuale și panourile de control facilitează prezentarea cuprinzătoare a informațiilor, făcând în acest fel posibilă luarea rapidă a deciziilor.

Spre exemplu, în Helsinki, o inițiativă pentru orașe sigure a fost proiectată pentru testarea de soluții tehnologice inteligente și „curate” în cadrul regiunii metropolitane, care reduce cu o oră timpul petrecut de fiecare cetățean în trafic și facilitează transmiterea online a ședințelor consiliului orășenesc. Un alt exemplu din Barcelona arată că investițiile în IoT și în infrastructura Wi-Fi a orașului au generat o reducere a cheltuielilor pentru apă estimate la 49,4 milioane euro, în paralel cu crearea a 47.000 de noi locuri de muncă.

Ce beneficii directe aduce digitalizarea unui oraș

Pe scurt, orașele inteligente au în vedere, întâi, îmbunătățirea siguranței prin intermediul predicției, a măsurilor preventive ca dispersarea mulțimilor și descurajarea comportamentului antisocial. Apoi, reducerea costurilor și beneficiile financiare prin îmbunătățirea serviciilor și operațiunilor. Infracționalitatea ar fi redusă, orașul ca centru turistic poate crește, ceea ce nu poate fi rău pentru orașe ca București, Cluj sau Timișoara și pentru extern, iar un mediu sigur poate asigura dezvoltarea unor noi oportunități de afaceri.

Nu în ultimul rând, se dezvoltă o mai bună percepție publică pe măsură ce oamenii realizează că administrațiile lucrează pentru a le oferi mai multă siguranță și un nivel de viață mai bun.

Milestone Systems, care oferă soluții pentru management video, susține că următoarele scenarii pot duce la îmbunătățirea siguranței și confortului în orașe:

  • Analiză audio
  • Analiza traficului
  • Detecția și clasificarea obiectelor
  • Combinarea informațiilor din mai multe camere
  • Detectarea în timp real a comportamentelor neobișnuite
  • Detectarea comportamentului agresiv cu ajutorul inteligenței artificiale
  • Numărarea persoanelor și controlul mulțimilor, eventual și prin recunoaștere facială
  • Soluțiile de afișare publică
  • Camerele care pot fi purtate de personal care aparține de autorități sau administrații publice